Uppsatstävling 2015

Julslut med uppsatspriser

Nio elever belönades vid Blackebergs gymnasiums julavslutning den 18 december för sina bidrag bland totalt 70 till Gamla Blackebergares uppsatstävling. För första gången i tävlingens historia delades första priset. Juryn ansåg bidragen av Stran Aldur och Eje Åhs likvärdiga och belönades med 2.500 kronor var. Tredje pris på 1.000 kronor gick till Benjamin Tjäder. Fem bidrag fick hederspris på 500 kronor: av San Aref, Nathalie Demir, Benjamin Hjorth, Alice Hugosson och Klara Malmström.
 

Julavslutningen är ursprungligen ett initiativ av lärarna, formellt slutar terminen först i januari men många tyckte att jullovet skulle markeras innan eleverna bara försvinner för några veckor. En uppskattad profil är läraren Petter Jenner som ständigt tycks kunna variera sina virtuost skarpa kommentarer - och sång – om allt från jul till jämlikhetsdebatt.

Festen fick färg inte bara av körens julsång utan också av den lysande sångaren och gitarristen Magnus Ehrnlund från elevleden och av smakprov på den kommande musikalen ”High School Musical” – mer om den senare i vår i vårt Medlemsblad.

Motiveringar

Delat första pris
Eje Åhs - För en synnerligen välformulerad och beläst brevnovell som visar vägen till självkännedom efter en svår sjukdomstid.

Delat första pris
Stran Aldur – För en välskriven flyktingberättelse där befrielse från tro blir en drivkraft till förändring.

Tredje pris
Benjamin Tjäder - För en ambitiös essä där flyktingfrågan ses i ljuset av en bred konfliktlösning i världen.

Hedersomnämnanden:
San Aref - För en inlevelse bakom rubrikerna i en skildring av ett flyktingdrama till sjöss.
Nathalie Demir - För en en novell där flyktingfrågan med närhet och dramatik flyttas till sin källa.
Benjamin Hjorth - För en novell som får liv av kontrasterna i livsstil och möjligheter hos personer i Sverige, Kalifornien och Kenya.
Alice Hugosson - För en direkt, okonstlad och mycket läsbar berättelse om hur livet byter karaktär med miljön i hem och skola.
Klara Malmström – För en trovärdig och engagerande skildring av hur vänskap kan förändras och förändra.

Läs uppsatserna (klicka på namnen)

Delat första pris
Eje Åhs
Stran Aldur

Tredje pris
Benjamin Tjäder

Hedersomnämnanden
San Aref
Nathalie Demir
Benjamin Hjorth
Alice Hugosson
Klara Malmström