En värld av möjligheter
Uppsatsprisvinnare fr.v.: Viola Holst, förstapris, Miranda Jäderling, Martina Höög, Rachel Bohlin, Josefin Holmen Elowson, tredjepris och Benjamin Tjäder, andrapris. Julia Svärd avvek före fotograferingen.
Foto: Hans Wolf
 

Onsdagen den 21 december höll Blackebergs gymnasium julavslutning med bland annat utdelning av priserna i Gamla Blackebergares uppsatstävling som i år hade lockat bortåt 40 deltagare till temat ”Och den ljusnande framtid är vår?”. Utdelningen inramades av hög stämning, fina insatser för kör och solo av både elever och lärare, rektorstal och identitetsbyte av Petter Jenner från sedvanligt sarkastisk jultalare till sjungande tomte där kända julmelodier fick det mest oväntade innehåll.

Första pris, 3000 kronor, tilldelades Viola Holst för en novell där det slutna rummet fyndigt och språkligt säkert vidgas till en värld av möjligheter.

Andra pris, 2000 kronor, fick Benjamin Tjäder för ett inlägg med drag av plädering för en trots allt optimistisk syn på en framtid över alla gränser.

Tredje pris, 1000 kronor, gick till Josefin Holmén Elowson för en essä där ljus och mörker i uppgiftens tema skickligt relativiseras men också det gemensamma ansvaret betonas.

Fyra hederspriser à 500 kronor
tilldelades utan inbördes ordning
Rachel Bohlin för en välfunnen analys av samspelet mellan verkligheten och förväntningar på framtiden,
Martina Höög för en god och närmast heltäckande sammanfattning av vår tids ödesfrågor som det ligger i vår hand att påverka,
Miranda Jäderling för en väl sammanvävd novell där dagens unga känner bördan av gångna tiders misstag och
Julia Svärd för en berättelse där dagens generation ges ett ansvar för att bygga vidare där tidigare generationer slutade.

Gamla Blackebergares jury bestod av ordföranden Peter Hellström, som också var prisutdelare, Jannecke Schulman som varit informationsansvarig på KTH och nu är konsult samt Hans Wolf som är journalist med trettio års förflutet på DN.

Den vinnande pristagaren kommer att presenteras med en intervju i vårnumret av Medlemsbladet tillsammans med uppsatsen.

Läs alla belönade uppsatser
i .pdf-format (klicka på namnen)

Första pris Viola Holst
Andra pris Benjamin Tjäder
Tredje pris Josefin Holmén Elowson

Hederspriser
Rachel Bohlin
Martina Höög
Miranda Jäderling
Julia Svärd