Åke Nilsson, gymnastiklärare i Blackebergs läroverk och gymnasium, har avlidit vid 96 års ålder. Han anställdes inför skolans andra läsår 1950 och avslutade sin anställning 1988, då han gick i pension.

De flesta manliga elever i skolan under denna period har haft Åke som gymnastiklärare i flera år. Det kan inte ha undgått någon att han hyste en speciell kärlek till basketboll. Trots att skolan saknade gymnastikhall fram till 1966 lyckades han etablera basketbollsporten i skolan. Det var främst två platser där det var möjligt att utöva sporten: skolans ljushall och gymnastiksalen i Blackebergs sjukhus. Dessa begränsningar hindrade honom inte att göra Blackebergs läroverk till landets ledande skola i basketboll. 1965 blev skolan först med att ha vunnit den landsomfattande basketbollturneringen mellan alla svenska skolor tre gånger. Detta belönades med en pokal som finns att beskåda i skolans samlingar.

Det som gjorde skolan så framgångsrik var inte att den hade de individuellt bästa spelarna utan att Åke skapade lag, där alla spelare tog sitt ansvar. Hans styrka var att skapa stark laganda. En annan ovanlig egenskap - för den tiden - var att han satte damidrott minst lika högt som herridrott.

Åke Nilsson var den som introducerade basketbollsporten i Sverige. Han var initiativtagare vid skapandet av Svenska Basketbollförbundet och var dess ordförande de första 18 åren (1952 – 1970). Dessutom var han både spelare och tränare för det svenska landslaget. Han startade KFUM Söder 1949, KFUM Blackeberg 1953 och KFUM Bromma 1975. Mer om Åke Nilsson kommer i nästa nummer av Medlemsbladet.