Besök i Strindbergsmuséet, 10 april 2025

24 personer deltog i visningen, med jättebra guide.

Visningen uppdelad i två delar : Ena halvan av gruppen  såg en halvtimmes välgjord film om August Strindbergs liv fram till det att han flyttande in i lägenheten på Drottninggatan.
Andra halvan av gruppen guidades i hans lägenhet, väl bevarad från den tid han bodde där, d.v.s. sista åren av hans liv.

21 personer fortsatte med till restaurang Pong efteråt.

Gamla Blackebergare i Strindbergs lägenhet i Blå tornet på Drottninggatan.

Vår guide i Strindbergsmuseet Noomi Riedel vid författarens skrivbord i författarens lägenhet på Drottninggatan.

Vi var en kulturintresserad grupp av Gamla Blackebergare som samlades vid Blå Tornet Drottninggatan 85 för ett guidat besök på Strindbergsmuseet. Vi delades i två grupper. Den ena fick gå in i Strindbergs sista bostad som är en del av museet. Den andra gruppen fick se en mycket informativ film om Strindbergs liv. Strindberg var född 1849 och uppväxt med ett stort antal syskon, 11 stycken, och en sträng fader som arbetade med ångbåtstrafik, samt en moder som han stod nära men som dog i TBC när Strindberg var tonåring. I ett avskedsbrev skrev hon att detta var Guds vilja. Hon lämnade ett stort tomrum vid sin bortgång vilket Strindberg skildrar i ”Tjänstekvinnans son”. Detta kan kanske också förklara hans komplicerade förhållande till kvinnor, då han sökte sig till starka kvinnor, men samtidigt hade orealistiska förväntningar, och hans förhållanden präglades av hans svartsjuka.

Familjen bodde först på Klara västra kyrkogata, och flyttade till olika adresser vartefter barnaskaran växte. August ärvde moderns religiösa tro, men kom sedan att föra en existentiell kamp med sin tro. Detta framkommer i hans infernokris.

Som ung gick han i Lyceum och studerade i Uppsala men tog aldrig nån examen. Han arbetade på telegraf och bibliotek och tog tjänst som lärare på flickskola.

!872 kom hans första verk Mäster Olof ut. 1875 träffade han skådespelerskan Siri von Essen, med vilken han fick tre barn. Hans stora litterära genombrott var romanen Röda rummet. Andra romaner som är välkända är Hemsöborna, I havsbandet, samt dramerna Fröken Julie, Dödsdansen, Fadren, Påsk, Ett drömspel, och Till Damaskus. Han har också skrivit flera historiska dramer såsom Gustav Vasa, Erik den XIV, Folkungasagan med flera.

Hans andra äktenskap var med journalisten Frida Uhl med vilken han fick dottern Kerstin. 1895 genomgick han en personlig psykologisk djup kris, infernokrisen som skildras i Boken Inferno. Den är full av paranoida förställningar samt alkemistiska fantasier om att skapa guld ur andra grundämnen.

Hans tredje äktenskap ingicks 1901 med den norska skådespelerskan Harriet Bosse med vilken han fick dottern Anne-Marie som blev 105 år gammal.

Besöket i Strindbergs sista hem visade en miljö som var präglad av tidigt 1900-tals-inredning och möblemang. Lägenheten har bevarats intakt sedan hans död 1912. Han blev firad på sin 60-årsdag med att stora folkskaror som med fackeltåg och hurrande visade sin beundran nedanför hans balkong på Drottninggatan. Lägenheten saknade kök så han fick sin mat nedsänt från ett pensionat i samma hus. Några tidstypiska detaljer från lägenheten förutom möblerna som var i nyklassisistisk stil, fanns ett isskåp, ett kopparelement, och en tidig kaffebryggare som bara han själv fick sköta. Hans skrivbord stod precis som han lämnat det vid sin död 1912. Lägenheten hade centralvärme och vattentoalett.

Vid pennan Gunnar Thorsell