Vandring i Hagaparken, 27 september 2023

En grupp gamla blackerbergare njöt av det sköna höstvädret i Hagaparken den 27 september,
Den gemensamma promenaden startade vid parkens södra del och gick norrut. Vid Koppartälten intogs medhavd matsäck innan promenaden gick vidare till Haga norra. (Mera text finns längre ned.)

Vi samlades 22 deltagare en vacker höstdag med sol och frisk vind vid Stallmästargården.

Vi gick längs en vacker väg som följde Brunnsvikens strand. Grönskan var intensiv efter allt regn. En pastoral idyll.

 Vi passerade den Kungliga begravningsplatsen. Den anlades 1770-talet av Piper under Gustav III. Den var avsedd som ett eremitage dvs ett ställe för avskildhet.

Så småningom blev det en kunglig begravningsplats. Där vilar kronprinsessan Margareta som var Gustav den VI Adolfs första fru, alltså mamma till kungens pappa, Gustav Adolf, samt Prins Bertil och Sigvard, Carl Johan och Ingrid (sedermera drottning av Danmark).

Margareta dog relativt ung av en allvarlig öroninfektion och blodförgiftning. Hon är omskriven av prinsessan Christina i boken ”Hon kallades Daisy”.

Vidare gick färden till Ekotemplet tillägnat skulpturgruppen Amor och Psyke, samt en kinesisk pagod anlagda i Gustav III:s regi.

Så besåg vi ”Grottan”. Det var en konstgjord tunnel sprängd för uppfordring av Brunnsvikens vatten till ett planerat stall som skulle pumpas upp med väderkvarn eller ångkraft. Stallet blev aldrig av så grottan blev ett minne över ett icke utfört projekt.

Sen kom vi till sångarprinsens, prins Gustavs skulptur. Han var son till Oscar den I, och diktade bl.a. ”Blommande sköna dalar”, ”Studentsången”, samt marscher, romanser och visor. Han dog endast 25 år gammal av tyfoidfeber, som gav sepsis.

Haga slott byggdes under Gustav den IV Adolfs regim som ett sommarviste. Den blev bostad för kungafamiljerna under 1800-talet. Haga slott uppläts som barnhem för hemlösa barn under första världskriget. Därefter bodde Sibylla och prins Gustav Adolf där. Där föddes Hagasessorna.

På 60-talet var slottet residens för gästande statsöverhuvuden. Numera bor kronprinsessan Victoria, prins Daniel och deras barn där.

Sedan gick färden upp till Koppartälten som anlades av Gustav den III som logement för kungliga livgardet.

Numera är det lunchrestaurang med café.

Där intog vi vår matsäck innan färden gick till närmaste buss i Haga norra.

Mycket intressant och vacker vandring.

Gunnar Thorsell