Vandring på Djurgården 30 augusti 2023

Vi samlades 16 vandrare vid Djurgårdsbron för härlig tur längs Djurgårdens stränder.
Stockholmsutställningen 1897 var just på denna plats. Portalen med hjortar på andra sidan vattnet var från denna tid.

Vi gick längs Folke Bernadottes väg och passerade Diplomatstaden med flera utländska ambassader.
Det fanns en fin badstrand vid vattnet med en liten skulptur med pojke som heter ”första segelbåten”.
Längs vår tur fanns en del minnesplatser, t.ex. Simstadion från olympiaden 1912 som först låg vid strömmen men, eftersom vattenkvaliteten var för dålig, så flyttades simstadion till Djurgårdsbrunnsviken.

Där fanns Guldgreta som vann Guldmedalj i simhopp 1912. Det finns en fin dokumentär om henne på SVT Play.
Vi passerade Villa Källhagen och kom till museiparken, där Etnografiska, Sjöhistoriska och Polismuseet har sina lokaler.
Vid Sjöhistoriska parken har genom åren fina konserter hållits. DN-konserter i juli samt diverse världsartister som t.ex. Neil Young m.fl.

Vi passerade FN-monumentet med fin skulptur på Dag Hammarsköld samt beskrivning av hans livsgärning. En skakande dokumentär på SVT Play som heter ”Cold Case Dag Hammarsköld” beskriver bevis på att CIA och MI5 låg bakom mordet på honom.

På andra sidan vattnet såg man flera spännande skulpturer i Estelles kulturpark.
En annan fin minnesplats var ”Bara en jord”, där Sveriges olika landskap fanns representerade av landskapsmineraler i form av en stenring.

Vi passerade Stockholms Roddarförenings drygt 100-åriga klubblokal som varit med i TV-programmet ”Arkitektoniska pärlor”.

Sedan följde vi Djurgårdsbrunnskanalen till Victorias och Daniels ”Kärleksstig”, som dom fått i present av Naturskyddsföreningen.

Vi avslutade promenaden med lunch vid Tsunamins minnespark, med gräsvallar som vågrörelser samt en kopparoval med ingraverade namn av de omkomna.


Därefter hemfärd med båt till Nybroviken.
Vid pennan Gunnar Thorsell 0702284846